вівторок, 21 лютого 2023 р.

 21 лютого - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ 💙💛

"Мова для культури – те саме, що центральна нервова система для людини". 
Станіслав Лем

Доля кожного народу нерозривно пов’язана з його мовою.
Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року  з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності ;  
для збереження поваги до мови як показника культури; задля підтримки мови як ознаки культурної приналежності особи, адже близько половини з 6000 розмовних мов світу нині загрожує зникнення.

ЦІКАВИНКИ ПРО УКРАЇНСЬКУ 👇
1. Сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. Цікаво знати, що за лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84%.

2. В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний.

3. Українська мова багата на синоніми та зменшувальні форми. Найбільша кількість слів у ній розпочинається на літеру "П", а найменш уживаною є буква "Ф".

4. Ви ніколи не замислювалися над тим, що в нашій мові є три форми майбутнього часу! Цікавий матеріал, чи не так? Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).

5. До того ж українська мова – одна із найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок.

6. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

7.  У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані “дзеркальні” фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво.  Наприклад: "Я несу гусеня”, або ж “ротатор”...

5 лайфхаків, як перейти на українську, від найвідомішого вчителя країни  - Олександра Авраменка 👇

Почніть з етикетних формул. Вітайтеся, прощайтеся та дякуйте українською.

Розпочинайте спілкування "солов'їною" у колі знайомих. Хоча б на годинку. Попросіть їх виправляти вас під час спілкування. 

Не бійтеся помилятися. Забули слово - попросіть в оточення допомогти.

Будьте впертими, затятими - і результат не забариться.

Смачно й щедро лайтеся українською у своєму колі. Йдеться про фрази на зразок: "Трясця!", "Хай тебе качка копне".



Немає коментарів:

Дописати коментар